Štai kam koronovirusas išėjo į gerą – jie drąsiai perka ir stato sau namus
2020-06-25

Kovo viduryje paskelbtas karantinas, trukęs tris mėnesius, atnešė pokyčių tiek į kasdienį gyvenimą, tiek ir šalies ekonomiką bei nekilnojamojo turto (NT) rinką. Pokyčiai stebimi pirkimo ir pardavimo bei nuomos sektoriuose. Ką, pasibaigus karantinui, šiai rinkai prognozuoja ekspertai?

Neskuba dėti lygybės ženklo tarp karantino ir krizės NT brokeris Tomas Rusakas teigia, kad nors karantinas suveikė kaip savotiškas kataliztorius rinkoje, jo nereikėtų skubėti tapatinti su krize.

„Kalbos apie krizę NT rinkoje bei savotiškas jos laukimas buvo jaučiamas jau nuo 2016–2017 metų, rinka vis kaito, tad karantinas veikiau buvo tas katalizatorius, kuris paskatino pirmuosius pokyčius. Be jo, pokyčių metas būtų atėjęs per artimiausius dvejus ar trejus metus“, – teigia T. Rusakas.

Pasak nekilnojamojo turto eksperto, karantino ir krizės tapatinimas gajus dėl to, kad karantinas buvo paskelbtas gana netikėtai ir itin smarkiai pakeitė kiekvieno kasdienybę. Vis dėlto tai, kaip dabar atrodo rinka, krize jis nevadina. „Laikau tai korekcija, o ne krize. Žinoma, pokyčių yra, ir jie žymūs, tačiau rinka nėra visiškai sustojusi, o paskelbus apie karantino pabaigą, stebimas ir šioks toks atsigavimas. Žinoma, geriausiai įvertinti pokyčius galėsime tik naujų metų pradžioje.“ Trumpalaikės karantino pasekmės NT rinkoje: labiausiai nukentėjo nuomos sektorius Pasak T.Rusako, vertinant trumpalaikes pasekmes, nenuostabu, kad nuomos rinka greičiausiai pajuto karantino pasekmes: uždarius sienas bei sustojus tarptautiniam susisiekimui, trumpalaikės nuomos užsakymų skaičius smuko iki kone nulinio. Vis dėlto, atsižvelgdami į tokią tendenciją, nuomotojai spėjo persiorientuoti ir pasiūlyti būstus ilgalaikei nuomai, o tai lėmė augančią konkurenciją šioje rinkos dalyje. „Ilgalaikės nuomos pasiūlymų padaugėjo – ne tik dėl to, kad atsirado daugiau anksčiau trumpalaikei nuomai siūlytų būstų, bet ir dėl to, kad dalis nuomos sutarčių buvo nutrauktos dėl pasikeitusios gyventojų ekonominės situacijos“, – sako T. Rusakas.

Pasak eksperto, būsto pirkimas ir pardavimas labiausiai sulėtėjo karantino pradžioje, tačiau, prasidėjus švelninimui, šioje srityje vėl stebimas atsigavimas. „Būsto pirkimas sulėtėjo dėl labai paprastų priežasčių: nežinomybė paveikė daugumos asmeninės finansinės situacijos vertinimą, tad dauguma planavusių įsigyti būstą šiuos planus perkėlė į netolimą ateitį. Be to, karantino metu nebuvo fizinės galimybės apžiūrėti dominančių objektų. Vis dėlto, galime stebėti augantį virtualių apžiūrų skaičių, todėl galime spręsti, kad susidomėjimas išlieka, – sako T. Rusakas. – Žinoma, sugrįžimas į ankstesnes „apsukas“ perkant ir parduodant užtruks ne mėnesį ir ne du, tačiau ir dabar kardinalių pokyčių šioje srityje nėra, kainos smarkiai nekinta bei pasiūla išlieka labai panaši į prieškarantininį laikotarpį.“ NT rinką „sudrebina“ ne tik karantinas „Pokyčių NT sektoriuje daugelis laukė ir tikėjosi jau kone 3 metus, kalbos apie korekcijas rinkoje tik dažnėjo – todėl, kaip minėjau, karantinas tiesiog padėjo šią rinką „nuleisti“ iš aukšto A į aukštą B – ir tai padarė greičiau nei toks pokytis būtų įvykęs natūraliai. Manau, ši korekcija nėra bloga, nes perteklius tam tikruose NT rinkos segmentuose buvo itin ryškus, be to, vertinant kainas, buvo stebimas tik nuolatinis jų augimas“, – teigia nekilnojamojo turto ekspertas.

Pasak T.Rusako, NT rinką bei pirkėjų elgesį pakeitė ne tik prasidėjusi pandemija, bet ir besikeičianti paskolų suteikimo politika: „Naujos sąlygos siekiantiems gauti paskolą taip pat koreguoja šią rinką. Vis dėlto karantino metu stebime tokią situaciją, kad tiems asmenims, kurių darbinė padėtis karantino metu nepasikeitė, šis laikotarpis netgi išėjo į gerą, nes paskolos suteikiamos itin geromis sąlygomis.“ Kaip teigia ekspertas, kas mūsų laukia ateityje nuspėti nėra taip paprasta: rinką iš naujo formuoti gali ir antra pandemijos banga, ir pokyčiai šalies ekonomikoje. Vis dėlto, pasak T.Rusako, šis metas skiriasi nuo ankstesnės krizės: žmonės labiau pasiruošę, sugeba įsivertinti savo finansinę situaciją, o tai padeda išlaikyti NT rinkos stabilumą.

Šaltinis lrytas.lt

Dalintis Dalintis